Å håndtere stress blant medarbeidere er viktig fordi det bidrar til en mer bærekraftig arbeidskultur, høyere trivsel og økt produktivitet, samt reduserte kostnader knyttet til sykefravær og turnover. Ifølge Gallups undersøkelse “State of the workplace 2022" har arbeidstakere aldri følt seg mer stresset enn det de er i dag. Undersøkelsen er basert på svar fra 154 000 personer fra 145 land. Ledere har en nøkkelrolle og et lovpålagt ansvar etter arbeidsmiljøloven i å skape et arbeidsmiljø som fremmer trivsel og støtter medarbeidere i å takle stress og utfordringer.
Stress påvirker også måten hjernen vår fungerer på. Ved litt til moderat stress, blir hjernen vår ekstra mobilisert. Vi tenker raskere, husker bedre, blir mer kreative og innovative, mer nyanserte i forhold til perspektiv, og vi blir mer empatiske. Stress som gjør oss overveldet, handlingslammet eller ute av stand til å gjennomføre det vi hadde planlagt, kaller vi negativt stress. Det er når kroppen går i konstant beredskap over tid, uten de rette mestringsstrategiene, at det går utover både prestasjon og helse. Over tid bygger de uheldige fysiologiske virkningene seg opp. Mentalt blir man gjerne irritabel, bekymret, emosjonelt labil eller tilbaketrukket, redusert evne til omsorg og man kan få vansker med søvn og selvregulering
Ved å investere i Bjørnson Online får ledere tilgang til digitale verktøy og ressurser som vil hjelpe dem i arbeidet med å støtte og utvikle sine medarbeidere. Bjørnson Online gjør Bjørnsons fagekspertise innen ledelse og utvikling av organisasjoner tilgjengelig når det passer den enkelte leder. Løsningen kan brukes på selvstendig basis eller kombineres med våre konsulenttjenester. Den modul- og praksisbaserte oppbyggingen av Bjørnson Online gir mulighet for å designe fleksible utviklingsprogram med høy praktisk nytteverdi i lederhverdagen.
Det er ikke uvanlig at noen medarbeidere trives under press, mens andre blir stresset. Årsaken til dette kan være både individuelle og situasjonsbetingede faktorer. Her er noen mulige forklaringer:
Støtte og ressurser
Tilgjengelige ressurser og støtte på arbeidsplassen kan påvirke hvordan medarbeidere håndterer stress. Når medarbeidere opplever tilstrekkelig støtte fra ledere og kolleger, er det mer sannsynlig at de takler presset bedre. Gode og trygge relasjoner gjør medarbeidere mer robuste.
Forventninger og oppfattet kontroll
Hvordan vi oppfatter vår egen evne til å kontrollere situasjonen og møte forventningene til oss selv og andre, kan påvirke hvordan vi håndterer stress. Når vi tror at vi kan takle situasjonen og oppnå målene, vil vi være mer tilbøyelige til å trives under press.
Personlighet og stressmestring
Personlighet spiller en rolle i hvordan vi håndterer stress. Noen mennesker er mer motstandsdyktige og har en tendens til å tilpasse seg raskt til endringer og utfordringer, mens andre kan ha lavere toleranse for stress og lett føle seg overveldet.
Effektiv forebygging av negative virkninger av stress fungerer aller best. Ved å følge noen av disse strategiene kan ledere spille en avgjørende rolle i å hjelpe medarbeidere med å håndtere stress og trives under press:
Psykologisk trygghet
For å håndtere stress og styrke medarbeidere er det viktig å skape et miljø der de føler seg trygge og akseptert. Dette innebærer å oppmuntre til åpenhet, tillate risikotaking og stille spørsmål uten frykt for negative konsekvenser.
Autonomi
Fremme en opplevelse av autonomi ved å gi medarbeidere frihet til å ta beslutninger om hvordan de utfører arbeidsoppgavene sine. Dette bidrar til økt motivasjon, engasjement og tilfredshet, og reduserer stress.
Åpen kommunikasjon
Oppmuntre til en åpen og ærlig kommunikasjon mellom ledere og medarbeidere. Dette kan bidra til å bygge tillit, identifisere potensielle stressfaktorer og finne løsninger sammen. Bjørnson Online tilbyr moduler om kommunikasjon, som “samtaleverktøyet KNOPP”, som kan styrke lederens kommunikative ferdigheter.
Tilstrekkelig støtte
Sørg for at medarbeidere får tilstrekkelig støtte fra ledere og kolleger, både faglig og følelsesmessig. De digitale modulene “empatisk validering” og “mentalisering” kan hjelpe ledere å forstå og støtte sine medarbeidere på en mer hensiktsmessig måte.
Tilrettelegging av arbeidsoppgaver
Tilpass arbeidsoppgaver og krav til den enkelte medarbeiders utgangspunkt, styrker og kapasitet. God organisering av arbeidet og oppfølging av medarbeidere kan både forebygge og redusere stress samt øke motivasjon.
Stressmestringsteknikker
Oppmuntre medarbeidere til å lære og praktisere stressmestringsteknikker, som avspenning, pusteøvelser, fysisk aktivitet og tidsstyring. Bjørnson Online tilbyr en modul om “stress og stressmestring” som hjelper både ledere og medarbeidere å forstå og håndtere stress.
Balanse mellom jobb og privatliv
Frem en arbeidskultur som har god balanse mellom jobb og privatliv, og respekter de ansattes behov for hvile og rekreasjon. Dette innebærer at leder må sørge for å ha kunnskap om medarbeideres situasjon og kapasitet. Medarbeidere har også et ansvar for å si ifra om egen situasjon.
Kompetanseutvikling
Invester i kompetanseutvikling som gjør medarbeiderne bedre rustet til å møte utfordringer og forandringer på arbeidsplassen. Bjørnson tilbyr et bredt spekter av digitale moduler som dekker ulike aspekter av ledelse, organisasjonskultur og medarbeiderskap, som hjelper ledere og medarbeidere med å utvikle sine ferdigheter.
Hvis du ønsker å lære mer om hvordan Bjørnson Organisasjonspsykologene kan hjelpe din virksomhet med å håndtere stress og styrke medarbeiderskap, book et møte med oss i dag. Vi brenner for å hjelpe ledere og HR-ledere i mellomstore og store virksomheter med å forbedre virksomheten gjennom utvikling av ledelse, organisasjonskultur og arbeidsmiljø. Våre kunder rapporterer høy kundetilfredshet og vi opplever høy tillit. Vi har fokus på å utvikle ledere som bidrar til å utvikle bærekraftige organisasjoner og arbeidsmiljø.